MOBILNA I FIKSNA PROTETIKA

ZUBNE PROTEZE su mobilni protetski nadomjesci za izgubljene zube. Mogu biti totalne proteze (za potpuno bezubu čeljust) i parcijalne proteze (kad postoje pacijentovi zubi). Više

Dental Krišto

U našoj ordinaciji proteze se izrađuju od visokokvalitetnog akrilata, bio termopres materijala (vertex) i vironita (metala) u kombinaciji s akrilatom.

Najveća prednost proteza jest njihova ekonomčnost, za relativno nisku cijenu pacijentu se nadomještaju svi zubi jedne čeljusti. Unatoč vrlo kvalitetnim materijalima i preciznim metodama izrade, pacijenti se teško privikavaju na proteze te protezu često osjećaju kao strano tijelo u ustima.

Totalna proteza se u ustima pridržava jedino priljubljivanjem uz meka tkiva usne šupljine, što često nije dovoljno za kvalitetnu funkciju žvakanja specijalno u donjoj čeljusti.

Zbog navedenih problema totalne proteze kao samostalnog protetskog pomagala, sve se češće izrađuju totalne proteze u kombinaciji sa zubnim implantatima.
Totalne proteze na implantatima mnogo su stabilnije.

Dental Krišto

Omogućuju funkcionalnost žvakanja i govora, a uz to predstavljaju i odlično estetsko i funkcionalno rješenje. Totalne proteze na implantatima mogu se postavljati na 2 ili 4 implantata. Zubni implantati se ugrađuju u kost, a na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže protezu. Ta sidrišta mogu biti u obliku malih kugli ili prečki. Izvrsna osobina proteza na implantatima je da ih lagano možemo skidati zbog čišćenja i higijene, ali kada ih nosimo sigurno su učvršćene i sasvim se sigurno osjećamo dok jedemo ili pričamo.
Djelomične zubne proteze izrađuju se kad pacijent ima neke svoje zube. Mogu biti akrilatne, termopres (vertex) i Wironit proteze.
Wironit je metalna legura kroma i kobalta koja se izrađuje u vrlo tankom sloju. ima veliku čvrstoću, a koristi se za izradu baze proteze.

Dental Krišto

Djelomična proteza se za preostale zube pričvršćuje pomoću lijevanih wironitnih kvačica s upiračima. Kvačice precizno obuhvaćaju zub, omogućujući pacijentu osjećaj sigurnosti prilikom žvakanja i govora. Parcijalne proteze mogu se napraviti i sa kvačicama u boji zuba. Djelomične proteze se također izrađuju i kao dio kombiniranih protetskih radova.

Kombinirani protetski radovi sastoje se od fiksnog i mobilnog protetskog nadomjestka. Fiskni djelovi kombiniranog protetskog rada su krunice i/ili mostovi koji se cementiraju i ostaju trajno u ustima. Krunice i mostovi pružaju odličnu zaštitu preostalim zubima. S fiksnim dijelom kombiniranog rada vežu se pomoću nevidljive zglobne veze. Zglobne veze omogućuju izvrsnu estetiku te visoku stabilnost proteza.

Dental Krišto


Krunica je nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube, a kojom se nadomještaju jako oštećeni zubi. Krunica može riješiti estetske probleme zuba (boja, oblik, položaj). Zub na koji se stavlja krunica treba prethodno prebrusiti i prilagoditi kako bi se na njega mogla staviti krunica. Više

Dental Krišto

Metal-keramičke krunice izrađuju se od metala i keramike. Unutarnji dio metal-keramičkih krunica je metalna kapica na koju se postavlja više slojeva dentalne keramike s kojom se u potpunosti oponaša prirodan izgled i boja zuba. Nakon cementiranja na brušeni zub metal-keramička krunica ostaje u ustima dugi niz godina, predstavljajući vrlo kvalitetno i dugotrajno rješenje za zub. Nedostatak metal-keramičkih krunica je taj što ne pružaju visoki estetski izgled zbog metalne kapice koja onemogućava prolazak svjetlosti kroz zub uz to s vremenom moguća pojava “crnog ruba” zbog mogućnosti povlačenja desni. Metalna baza može biti izrađena i od titana.

Bezmetalne krunice najbolje su protetsko rješenje za različite funkcionalne i estetske probleme zuba. Glavne prednosti bezmetalnih krunica su njihova estetika (u potpunosti oponašaju izgled prirodnog zuba) i biokompatibilnost. Postoji više vrsta bezmetalnih krunica: staklokeramičke (e.max krunice), litij-disilikatne i cirkon zubne krunice.

Staklokeramičke i litij-disilikatne zubne krunice potpuno su keramičke krunice koje su najčešće indicirane za izradu protetskih nadomjestaka na prednjim zubima. Zbog sastava staklokeramike takav protetski nadomjestak u potpunosti oponaša svojstva transparencije i translucencije prirodnog zuba, dopuštajući prolazak svjetlosti kroz zub i obično se stavlja na prednje zube. Cirkon su krunice čija je jezgra izrađena od cirkona. U potpunosti reproduciraju prirodan izgled zuba. Jezgra od cirkona posjeduje veliku čvrstoću tako da je izrada ovakvih krunica indicirana i na stražnjim zubima gdje postoje veliki žvačni tlakovi. Cirkon je biokompatibilan, ne iritira desni, ne provodi temperaturu pa nema reakcija na toplo-hladno, površina manje prihvaća kamenac i zubni plak što znači da ćete, ako odaberete ovaj materijal, imati bolju oralnu higijenu.

Zubne krunice na implantatima su krunice koje se vežu na implantat, a ne na vlastiti prebrušeni zub.

Dental Krišto


Zubni most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Koristi se kada želimo ispuniti prazninu između zubi. Više

Dental Krišto

Ako ne ispunimo praznine između zuba riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati i naginjati. Kako bi se zubnim mostom nadoknadili zub ili zube koji nedostaju potrebno je brusiti susjedne zube koji će biti nosači mosta. Most se sastoji od niza povezanih krunica. Kao i krunice, prema vrsti materijala mogu biti metalno-keramički i cirkonski mostovi.

Estetski ispuni izrađeni u laboratoriju

Inley obuhvaća intra konorani dio zuba. To je protetski ispun koji se izrađuje u laboratoriju na temelju otiska. Može biti od više različitih materijala.
Onley je također protetski ispun, ali osim što obuhvaća intra-konorarni dio, obuhvaća jednu okluzanu kvržicu.
Overley je poseban po tome što obuhvaća sve okluzalne kvržice.

Dental Krišto

Ljuskice

Ako želite vratiti samopouzdanje, ljuskice su idealno rješenje za postizanje skladno oblikovanih zubi i blistavo bijelog osmijeha.

Dental Krišto

Pravi kandidati za ljuskice su pacijenti s diskoloriranim zubima, razmacima među zubima, zubima nepravilnog položaja i oblika ili zubima s napuklom caklinom.
S obzirom na to da je postavljanje ljuskica za zube iznimno personalizirano, za ovaj zahvat konzultacije su izrazito važne. Na prvom terminu detaljno se analizira vaše oralno zdravlje kako bismo bili sigurni da ste dobar kandidat.

Iako je porculan prilično čvrst, nije čvrst poput prirodnih zubi, stoga su navike grickanja noktiju ili žvakanja leda još štetnije za osobe s ljuskicama.
S obzirom na to da porculan nije porozan ljuskice su vrlo otporne na mrlje.